Бронирано кафе: какви са ползите от консумацията му

 Бронирано кафе

Бронирано кафе

Бронирано Кафе

Брониратно кафе комбинира кафе, и масло като заместител на закуската. Привържениците на бронираното кафе твърдят, че тя има редица ползи за здравето.

В тази статия разглеждаме какво е бронирано кафе и как да го приготвим. Също така ще разгледаме потенциалните му ползи за здравето, неговите недостатъци и кой може да се възползва от пиенето му.

Какво е бронирано кафе?

Бронирано кафе е напитка, която съчетава кафе и масло. Това е кремообразно кафе, сервирано топло и прилича на лате. Оригиналната рецепта идва от Bulletproof health blog.

Хората, които популяризират бронирано кафе, твърдят, че то има редица предимства, включително:

  • поддържане на енергийните нива през цялата сутрин
  • предотвратяване на глада
  • подобряване на умствения фокус

Тъй като бронираното кафе е сравнително нова напитка, не е имало научни изследвания дали той носи полза или вреди на здравето. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), която отговаря за оценката на безопасността на храни, лекарства, козметика и други продукти, все още не е оценила бронираното кафе.

Как правите бронирано кафе?

Има четири стъпки за приготвяне на бронирано кафе:
  1. Използвайки прясно смляно кафе на зърна, сварете 1 чаша кафе с френска преса.
  2. Добавете 1 супена лъжица (супена лъжица) триглицеридно масло със средна верига (MCT), което обикновено се получава от кокосово масло.
  3. Добавете 1 до 2 супени лъжици несолено масло, или алтернатива на продукти без мляко
  4. Разбъркайте в блендер за 20 до 30 секунди

Кафената смес трябва да изглежда пенлива и кремообразна. Хората обикновено пият бронираното кафе топло.

Ползите от бронираното кафе за здравето, диетата и начина на живот

Умереното пиене на кафе има редица ползи за здравето и може да намали риска от смърт от сърдечни заболявания и няколко вида рак. Пиенето на кафе също може да намали вероятността от развитие на състояния, като чернодробно заболяване, болест на Паркинсон и диабет тип 2. Причините за тези ползи за здравето обаче се нуждаят от допълнителни изследвания.

Кафето сутрин може да подобри умствения фокус и да помогне на човек да се чувства по-буден и бдителен. Този ефект обикновено трае максимум няколко часа.

Рецептата за бронирано кафе използва масло от MCT, получено от кокос. MCT маслото съдържа средно дълга верига от триглицеридни мазнини. Колкото по-къса е веригата от мазнини, толкова по-бързо тялото може да ги разгради.

Преглед на научните статии от 2015 г. установява, че МСТ могат да бъдат по-полезни за отслабване от мазнините с дълги вериги, които съдържат повечето други мазнини и масла. Авторите на научните статии обаче заключават, че няма достатъчно изследвания, за да се определи дали МСТ са безопасни и ефективни като хранителна добавка.

Кетогенната диета

Обикновено тялото превръща въглехидратите в енергия, преди да използва мазнините. Ако няма достатъчно налични въглехидрати, тогава тялото използва запасите си от мазнини като алтернативен източник на енергия. Когато тялото използва своите мастни резерви, той произвежда кетони.

Кетогенната диета (кето диета) е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Привържениците на бронираното кафе твърдят, че то се вписва в кетогенния план за хранене, тъй като съдържа мазнини, но не въглехидрати, а тялото превръща MCT маслото в кетони.

В момента обаче липсват научни изследвания за потенциалните ползи за здравето и рисковете от кето диета.

Диабет тип 2

Някои проучвания твърдят, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде полезна за някои хора с диабет тип 2.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да помогне на човек с диабет да:

  • намаляват риска от инфаркт или сърдечни заболявания
  • отслабнете, ако е необходимо
  • понижават нивото на кръвната си захар

Обикновено лекарите препоръчват да се спазва диета с ниско съдържание на въглехидрати само за кратко.

Намаляване на глада

Една от причините да пиете бронирано кафе е да предотвратите глада сутрин. Добавянето на кокосово масло към кафето може да накара човек да се чувства по-малко гладен, отколкото ако пие кафе сам. Всеки е различен, но някои хора все още могат да се чувстват гладни сутрин, ако не са яли храна за закуска.

Недостатъци на бронираното кафе

Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва на хората да ограничат количеството наситени мазнини в диетата си. Организацията заявява, че само 5 до 6 процента от калориите трябва да идват от наситени мазнини, което е около 13 грама (g) наситени мазнини на ден.

Според Министерството на земеделието на САЩ, 1 супена лъжица несолено масло съдържа около 7 g наситени мастни киселини. Бронирано кафе може да съдържа 2 супени лъжици масло. Това възлиза на 14 g наситени мастни киселини, което е повече от препоръчителната дневна доза на AHA.

Консумирането на големи количества наситени мазнини може да повиши нивото на холестерола в кръвта. Високият холестерол увеличава риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Не всички наситени мазнини обаче са еднакви. Макар и с високо съдържание на наситени мазнини, МСТ могат да бъдат по-здравословни от мазнините с дълги вериги.

Идеята е да се пие бронирано кафе като алтернатива на закуската. Замяната на храна с напитка обаче може да остави на човек недостиг на хранителни вещества, от които се нуждае всеки ден.

Бронираното кафе не съдържа правилния баланс на основните хранителни вещества. Кафето, кокосовото масло и кравето масло не съдържат въглехидрати, протеини, фибри или много други витамини и минерали, от които човек се нуждае. Изборът на закуска, който включва баланс на хранителни вещества, е по-здравословен начин да започнете деня.

Американската академия по хранене и диетология препоръчва включването на въглехидрати, протеини и плодове или зеленчуци в закуската си. Някои хора могат да изберат да пият топла напитка, а не храна първо сутрин. Домашното смути обаче може да бъде по-здравословен вариант, отколкото да пропуснете закуската изобщо. Опитайте като смесите горски плодове, ябълка, спанак и банан с ябълков сок или мляко.

Кой може да има полза от бронирано кафе?

Хората, които следват кетогенна или нисковъглехидратна диета по здравословни причини, могат да се възползват от умерено пиене на бронирано кафе.

Пиенето на версия на бронирано кафе заедно със здравословна закуска от време на време е малко вероятно да бъде вредно за здравето. Човек може да намали количеството масло, което добавя към напитката, за да намали наситените мазнини.

Обобщение

Бронираното кафе е нарастваща диетична тенденция, която комбинира кафе, кокосово масло и краве масло като заместител на закуската. Привържениците на напитката твърдят, че тя предотвратява глада и осигурява трайна енергия и по -добър умствен фокус. Все още обаче няма достатъчно доказателства, които да потвърдят потенциалните ползи или рискове за здравето от пиенето на бронирано кафе.

Умереното пиене на кафе не е вредно и дори може да има ползи за здравето. Но добавянето на големи количества наситени мазнини към кафето може да навреди на дългосрочното здраве.

Бронираното кафе като заместител на храната не осигурява всички хранителни вещества, от които човек се нуждае. Храненето с балансирана и здравословна закуска е най -добрият начин да започнете деня съсредоточени и да се почувствате сити до обяд.

Leave a Reply

Your email address will not be published.