Кето диета: Какво трябва да знаете за кетозата и кето диетата

 Кето Диета

Кето Диета

Кето диета

Тъй като кетозата разгражда мастните запаси в тялото, някои кето диети имат за цел да улеснят загубата на тегло чрез създаване на това метаболитно състояние.

Кето диетите обикновено са с високо съдържание на мазнини. Например, 20% източник на калории може да бъде протеин, 10% може да са въглехидрати, а 70% могат да идват от мазнини.

Има обаче различни версии. Пропорциите на хранителните вещества ще зависят от версията на диетата, която човек спазва.

Придържането към кето диетата може да доведе до краткотрайна загуба на тегло. Това отчасти се дължи на факта, че хората обикновено могат да консумират по-малко калории, без да изпитват глад.

Кетозата е метаболитен процес. Когато тялото няма достатъчно глюкоза за енергия, вместо това изгаря складираните мазнини. Това води до натрупване на киселини, наречени кетони, в тялото.

Някои хора насърчават кетозата, като следват диета, наречена кетогенна или кето диета. Тази диета, която е с много ниско съдържание на въглехидрати, има за цел да изгори нежеланите мазнини, като принуди тялото да разчита на мазнини за енергия, а не на въглехидрати.

Кетозата също често се среща при хора с диабет, тъй като процесът може да възникне, ако тялото няма достатъчно инсулин или не използва правилно инсулина.

Здравословните проблеми, свързани с екстремна кетоза, като диабетна кетоацидоза (DKA), са по-склонни да се развият при хора с диабет тип 1, отколкото хора с диабет тип 2.

Тази статия обяснява какво представлява кето диетата, как действа кетозата, и възможните ефекти на кетозата при хора с диабет. Прочетете, за да научите повече.

Какво е кетоза?

При нормални обстоятелства клетките на тялото използват глюкозата като основна форма на енергия. Обикновено хората могат да получат глюкоза от диетични въглехидрати, включително захари и храни, съдържащи нишесте.

Тялото ги разгражда на прости захари. След това то или използва глюкозата като гориво, или я съхранява в черния дроб и мускулите като гликоген.

Ако няма достатъчно налична глюкоза, за да осигури достатъчно енергия, тялото ще приеме алтернативна стратегия за задоволяване на тези нужди. По-конкретно, то започва да разгражда мастните запаси и да използва глюкоза от триглицериди.

Кетоните са страничен продукт от този процес. Това са киселини, които се натрупват в кръвта и напускат тялото чрез урината. В малки количества те показват, че тялото разгражда мазнините. Високите нива на кетони обаче могат да отровят тялото, което води до състояние, наречено кетоацидоза.

Кетозата се отнася до метаболитното състояние, при което тялото превръща мастните запаси в енергия, освобождавайки кетони в процеса.

Здравословна ли е кето диетата?

Кето диетата може да намали риска от развитие на няколко здравословни състояния, включително:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • диабет
 • метаболитен синдром

Диетата може също така да подобри нивата на липопротеини с висока плътност или „добър“ холестерол по-ефективно от други умерено въглехидратни диети.

Тези ползи за здравето могат да възникнат поради загубата на наднормено тегло и включването на по-здравословни храни в диетата, а не намаляването на въглехидратите.

Лекарите също предписват кето диета за намаляване на броя на припадъците при деца с епилепсия, които не реагират на други форми на лечение.

Някои проучвания показват, че диетата може да бъде от полза и за възрастни с епилепсия, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези твърдения.

Придържането към кето диетата в дългосрочен план не изглежда като надежден източник на множество ползи.

Изследователите сега изучават ефекта върху други заболявания, за да видят дали кето диетата може да бъде от полза, включително при:

 • метаболитен синдром
 • Болест на Алцхаймер
 • акне
 • рак
 • поликистоза на яйчниците
 • Болест на Лу Гериг

Кетоза и диабет

При хора с диабет кетозата може да възникне поради това, че човек няма достатъчно инсулин, за да преработи глюкозата в организма. Наличието на кетони в урината показва, че човек трябва да работи за по-добър контрол на диабета си.

Някои диетолози препоръчват кето диета за хора с диабет тип 2. При това състояние тялото все още произвежда известно количество инсулин, но не работи толкова ефективно.

Кето диетата се фокусира върху намаляване на приема на диетични въглехидрати. Тези с диабет тип 2 трябва да се стремят да консумират по-малко въглехидрати, тъй като те се превръщат в глюкоза и повишават нивата на кръвната захар.

Кетоацидоза

Хората с диабет, които спазват кето диета, трябва внимателно да следят нивата на кетони. Ако нивата станат твърде високи, може да възникне кетоацидоза.

Кетоцидозата е състояние, при което нивата на кетони стават изключително високи, отравяйки тялото. Това е тежко и опасно състояние, което може да се развие бързо, понякога в рамките на 24 часа.

Има няколко потенциални причини за кетоацидоза. Най-често обаче това се дължи на заболявания, които причиняват по-високи нива на хормони, които действат срещу инсулина.

То може да бъде резултат и от проблеми с инсулиновата терапия, или поради липса на планирано лечение, или поради липса на достатъчно инсулин.

Някои по-редки причини за кетоацидоза включват:

 • злоупотреба с наркотици
 • емоционална травма
 • физическа травма
 • стрес
 • хирургия

Кетоацидозата най-често се среща при хора с диабет тип 1. Може да се появи и при хора с диабет тип 2, въпреки че това е много по-рядко.

Високите нива на кетони в урината и високите нива на кръвната захар са признаци на кетоацидоза. Човек може да тества за кетоацидоза с помощта на комплект тестове у дома.

Някои ранни симптоми на кетоацидоза включват:

 • болка в корема
 • объркване и затруднена концентрация
 • суха или зачервена кожа
 • прекомерна жажда и сухота в устата
 • плодов дъх
 • често уриниране
 • гадене и повръщане
 • задух или учестено дишане

Лечение и профилактика на кетоацидоза

Кетозата обикновено не се среща при хора, които се хранят балансирано и редовно. Драстичното намаляване на приема на калории и въглехидрати, упражненията за продължителни периоди или бременността могат да предизвикат кетоза.

Въпреки че някои хора избират да поставят тялото през кетоза, рискът от повишени нива на киселина може да бъде опасен за тези, които не го контролират.

При хора с диабет може да възникне кетоза и в крайна сметка DKA, ако не използват достатъчно инсулин, ако пропуснат храненията или ако възникне инсулинова реакция. Инсулинова реакция обикновено се случва, докато спите.

Лекарите смятат DKA за спешен случай, тъй като може да доведе до диабетна кома и дори до смърт. Спешните здравни работници обикновено извършват лечение, последвано от хоспитализация в интензивно отделение.

За тези с диабет екипът за спешна помощ обикновено ще предприеме следните спешни мерки:

 • Вливане и подмяна на течностите: Лекарите използват това лечение, за да рехидратират тялото и да разреждат излишната захар в кръвта.
 • Замяна на електролитите: Това помага на човек да поддържа сърцето, мускулите и нервните клетки. Нивата в кръвта често спадат при липса на инсулин.
 • Инсулинова терапия: Това може да помогне на лекарите да обърнат процесите, довели до кетоацидоза.

При иначе здрави хора спазването на здравословна, балансирана диета и редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на кетозата.

Предотвратяване

Има няколко начина, по които човек с диабет може да предотврати кетоацидоза, включително:

 • внимателно да наблюдават нивата на кръвната си захар поне три до четири пъти на ден
 • обсъждане на дозата на инсулина със специалист
 • следвайки план за лечение на диабет

Хората с диабет трябва да следят нивата на кетоните си с тестов комплект, особено когато са болни или са под стрес.

Обобщение

Кетозата възниква, когато тялото започва да получава енергия от складирани мазнини вместо от глюкоза.

Много проучвания показват мощните ефекти на загуба на тегло от диета с ниско съдържание на въглехидрати или кето диета. Тази диета обаче може да бъде трудна за поддържане и може да причини здравословни проблеми при хора с определени състояния, като диабет тип 1.

DKA е особено опасно усложнение на кетозата, което може да възникне, когато кетозата прави кръвта твърде киселинна. Спешно лечение е необходимо за хора, страдащи от DKA.

Повечето хора могат безопасно да изпробват кето диетата. Най-добре е обаче да обсъдите всички значителни промени в диетата с диетолог или лекар. Това важи особено за тези с основни заболявания.

Въпроси и Отговори

В:
Чувал съм, че прекалените упражнения с диабет могат да доведат до DKA. Как мога да контролирам теглото и да остана активен, без да увеличавам твърде много киселинните нива?

О:
Както при всяко медицинско състояние, човек трябва да започне програма за упражнения само след консултация с техния лекуващ лекар. В зависимост от възрастта на човека, вида на диабета и наличието на други здравословни проблеми, Американската асоциация по диабет препоръчва различни видове и количества както аеробни, така и силови тренировки.

В допълнение към програма за упражнения, здравословната диета ще помогне на човек да менажира теглото си. Като цяло, за да поддържа текущото си тегло, човек трябва да консумира и изразходва равен брой калории. За да се постигне загуба на тегло, човек трябва да има калориен дефицит – тоест трябва да изразходва повече калории, отколкото приема.

Както винаги, планирайте всяка стратегия за отслабване с лекуващия си лекар и квалифициран диетолог.

Даниел Бубнис, MS, NASM-CPT, NASE Ниво II-CSS

Leave a Reply

Your email address will not be published.