Един еклектичен подход към диетите и поддържане на теглото

„Еклектика- подход към мисленето, при който човек не се придържа изцяло към едни и същи парадигми или заключения, ами взема предвид различни теории, за да добие изчерпателна представа за някой феномен или за да приложи дадена теория“ –тълковен речник

 

Ако четете това, сигурно често в главата Ви звучат изрази от типа „цял живот гладна и дебела“.

Сигурно и вие като мен сте вечно в търсене на точната диета, която да ни прави да изглеждаме добре, да имаме енергия и да не ни превръща в социален аскет. През годините съм пробвала различни методи за контролиране на апетита, изчела съм хиляди страници за калориите, за мазнините, за връзката между кръвната група и храненето, за влиянието на гените върху телесното тегло, за психологическите аспекти на напълняването и т.н. Експериментирала съм с безброй диети, прекарвала съм часове на бягащата пътечка и все нещо не ми достигаше за да постигна желаните резултати.

Но през последните две години следвах система на хранене и спорт, която не бих нарекла диета, а подход към храненето, който се превърна в начин на живот и се получи, отслабнах с цели 12 кг (при ръст 1,63 м и първоначално тегло 63 кг) и най-хубавото е, че прилагайки, тази система на хранене и спорт, която е комбинация от различни неща, килограмите не се връщат и се чувствам енергична, не се налага да гладувам и да страня от приятелите си, когато дегустират поредното хубаво вино.

Споделям с Вас.

Първото ми правило: никога не поставям тялото си в състояние на глад. Гладуване или пропускане на хранене= забавен метаболизъм, стрес за тялото, лошо усвояване на храната. (Мозъкът воден от инстикт за оцеляване и хранене, се чувства застрашен всеки път, когато организмът е гладен и започва да изпраща сигнали за ядене. Не мога да се боря против природата, така, че първият принцип, който следвам неотклонно е да се храня по няколко пъти на ден (обикновено закуска, обед и вечеря, междинно – към 11,00 ч плод, след обед – извара или 2 белтъка). Дори тялото ми започва да си иска храната в точно определено време вече.

Второто правило: Запозната съм с ролята на мускулите в процеса на изгаряне на калории, респ. на отслабване. След посещение при диетолог, разбрах, че вече може да се измери скоростта на метаболизма в покой и вече това абстрактно преди понятие си има точно измерение. Също така е от значение да се следи съотношението на мазнините и мускулите в тялото, така килограмите, които показва кантара може да говорят различни неща. Двама души с еднакви показатели на ръст и килограми, може да имат различно съотношение на мазнини и мускули в тялото, което пряко влияе върху скоростта на метаболизма. По-високата мускулна маса изгаря повече калории и предпазва от йо-йо ефекта при отслабване. Ето защо поддържам мускулната си маса със спорт – ходене, бягане, йога, тенис, гирички в домашни условия и всичко друго, което ми е приятно. Важно е мускулите да са винаги в действие.

Трето правило: Консумацията на достатъчно количество протеини е от голямо значение за намаляване на килограми и сантиметри от нежеланите места по тялото. Протеините ускоряват метаболизма (с около 30%), а от там и процеса на изгаряне на мазнини. Също така те са от основно значение за изграждане на мускулна маса. Най-добрите източници на протеин са риба, нетлъсти меса, яйчен белтък.

В различните протеини има 20 аминокиселини и безброй много комбинации от тях. Човек гради своето ДНК, всяка нова клетка с тяхна помощ, нова тъкан. Това звучи много успокоително за хората, обичащи месо. Растенията също образуват протеини, но различен от животинския, наричат ги непълни протеини, тъй като им липсва по някоя и друга аминокиселина. Например на бобовите храни им липсва аминокиселината митонин, на ориза – лизин, а на царевицата – лизин и триптофан. Затова е важно да се яде разнообразна храна, за да се набавя пълния набор от аминокиселини. Това е и смисълът на комбинирането на храните, за да се балансират непълните протеини.

Трябва да се знае, че различните протеини се усвояват с различна скорост. Най-бързо се метаболизира яйчения белтък, след това рибните меса, нетлъсто птиче месо и най-бавно се усвояват протеините от червени меса. Тъй като в дневния ми режим има много месо, държа да е чисто, от ферми, в които животните се отглеждат в естествени условия, а не се угояват насилствено. Здравето на животните е важно за чистотата на месото, а от там и за нас, да не се получи претоварване на организма ни с антибиотици, хормони и разни други вредни елементи

Животинските протеини имат много ниско съдържание на фитонутриенти, а те са жизнено важни за здравето. Задействат гени, чрез които изгаряме мазнини и забавяме процеси на стареене, намаляват оксидативния стрес в организма и са мощни антиоксиданти. Тъй като на обед и вечеря похапвам предимно месо, компенсирам липсата на фитонутриенти, като включвам в хранителния си режим пресни и свежи, непреработени зеленчуци. Фитонутриенти има и във всички пълнозърнести продукти, ядки и семена, но с тях не прекалявам, тъй като са високо калорични.

Свежи, непреработени зеленчуци консумирам три пъти на ден, винаги с месото, за да компенсирам „подкиселяващия“ ефект на месото върху вътрешното pH на организма.

Четвърто правило: Винаги започвам деня с 300 мл топла вода. През деня изпивам още 1,5 литра вода. Чрез водата изхвърляме вредните вещества от организма-това го знаят всички. Прочетох обаче, че при отслабване, мастните тъкани отделят токсини, например пестициди, тези токсини затлачват метаболизма и намаляват способността да се изгарят мазнини, така, че спазвам простото правило по 30 мл вода на 1 кг от теглото. Сауната и парната баня също помагат в случая.

Пето правило: Знам за ролята на фибрите върху гликемичния товар на храната. Ето защо не пия фрешове, а предпочитам да ям плодовете, така като ги е създала природата. При приготвяне на фрешове, фибирите значително се унищожават. Фибрите са като гъба-те понижават холестерола, попиват мазнините и захарта в червата и забавят тяхното разграждане. Приятно ми е като си представя, как фибрите почистват моите черва, ето защо избирам храни богати на фибри.

Спазвам и друго правило – ям по два вида плод на ден – например ябълки и сливи, или мандарини и портокал, тъй като голямото разнообразие от храни води до „бой“ за ензими в организма и не добре усвояване на плодовете. Консумирам плодовете винаги като самостоятелно хранене – например към 10,00-11,00 ч или след обед към 15,00 ч. Ябълката е единствения плод, който може да се консумира веднага след ядене, без да протичат процеси на гниене. Използвам ябълките за да се справям с желанията да си хапна нещо сладко. Научих се да откривам красотата в черния шоколад – все пак какаото е супер храна, от която не се лишавам.

Шесто правило: имам си и забранени храни – хляб, кифлички, баничики, сладкиши, мазни сирена, алкохол. Но не съм се отказала напълно от тях. Когато се изкуша от хубав сладкиш – просто си опитвам – една хапка или две. Същото се отнася и за другите продукти. Всъщност дозата превръща храните в отрова е казал, древния лекар Парацелзий. Веднъж в седмицата си позволявам да си похапвам от забранените храни, защото е полезно за душата.

Често си приготвям сама домашни сладки, за да контролирам количеството захар, за да слагам пълнозърнесто брашно, фурми, сушени сливи, овесени ядки и други полезни съставки.

Имам си и резервен вариант за разтоварващ ден – в който похапвам само салати, извара, ябълки и пия много вода.

Запазването на баланса и намирането на собствен ритъм е ключът към здраве и добър външен вид.

Изпитано и споделено

Гергана Петкова

Доброволец във Фондация „Център за социални и икономически инициативи“

Leave a Reply

Your email address will not be published.