Подготовка: 20 мин.
Готвене: 35 мин.
Чудесна рецепта за вкусни кюфтета със сладко-кисел сос.Можете да я приготвите като основно ястие или да използвате само рецептата за кюфтенцата, за да ги поднесете като коктейлни кюфтенца на парти.
Съставки:
За кюфтенцата
1 кг телешка кайма
2 яйца
1 чаша сух хляб
1/2 чаша ситно нарязан лук
1/2 чаена лъжичка настърган джинджифил
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
2 супени лъжици сос Уорчестър
2 чаени лъжици гранулирана захар
1 консервна кутия ананас парчета, изцеден, като запазите и сока
За сладко-киселия сос:
1/3 чаша вода
3 супени лъжици дестилиран бял оцет
1 супена лъжица соев сос
1/2 чаша кафява захар
3 супени лъжици царевично нишесте
1/2 чаена лъжичка настърган джинджифил
1/2 чаена лъжичка сол
1 голям морков, нарязан на кубчета
1 голяма зелена чушка, нарязана на парченца колкото палец
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса С. Намажете с мазнина хартия за печене. В голяма купа размесете добре телешката кайма, яйцата, хлебните трохи и лука. Поръсете с джинджифил, подправете със сол, черен пипер, сос Уорчестър и захар. Оформете от каймата малки топчета и ги наредете върху хартията за печене. Печете в предварително загрята фурна за около 10 до 15 минути. Топчетата не трябва да залепват едно за друго. За да направите соса, разредете сока от ананас с вода, така че да получите общо 1 чаша. Поставете на котлона голяма тенджера, включете на средна температура и разбъркайте в нея сока, 1/3 чаша вода, оцета, соевия сос и кафявата захар. Добавете царевичното нишесте, джинджифила и солта и разбъркайте до получаване на гладка смес. Покрийте и гответе, докато се сгъсти. Добавете в соса парченцата ананас, нарязания морков, чушката и кюфтета и разбъркайте внимателно. Махнете капака и оставете да къкри за около 20 минути или докато кюфтетата се сготвят напълно.
Leave a Reply