Защо напълнявам? Една интересна гледна точка

Ясно е, че излишните килограми идват от комбинацията твърде енергийната храна и обездвижването. През последните 1000 години начинът ни живот и хранене се е променил драстично. Това се оказва много кратък период за промяна на гените. За сравнение учените доказват, че за 10 000 години нашият геном се е изменил едва 0,005 %. Представете си колко години ще са необходими за да се измени геномът, така, че да е адекватен на модерния начин на живот. Тялото ни е било пригодено за едно доста по – тежко ежедневие, където всяка калория е била от значение за оцеляването на човешкия вид. Прочетохме, че праисторическия човек е консумирал мазнини от двете групи омега 3 (от семена и риба , майчино мляко) и омега 6 ( от растителни масла), в съотношение 50 на 50, днес те се консумират в отношение 1 към 25, което определено е изненада за тялото ни. Вероятно това несъответствие отключва гени, които предизвикват възпаления, сърдечно съдови проблеми и др. Нелепо е дори да се сравнява начинът на хранене на нашите баби и дядовци със сегашния.

В добавка към това бавно и неусетно намаляваме все повече и повече физическата си активност. Науката и техниката улесниха много процеси в нашето ежедневие, разбира се за добро. Но знаете ли, че например използването на дистанционното намалява ежедневния разход на килокалории с 50.

Прогресът в изобретяването на „умни“ устройства няма и не бива да спира, но би било полезно човек да компенсира с други форми на движение липсата на активност и така да поддържа мускулите , обмяната на веществата, изразходването на калории.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.