Какво да правим сред природата, за да изпитаме наслада?

Скитане в планината. Планинските излети предлагат както естетическа наслада, така и ползи за здравето ни. Според някои географи в България има 40 планини, други броят 37, но което и да е вярно може да се счита, че нашата страна е планинска и би било глупаво да не се възползваме от това природно богатство. Тук е подходящо да припомним думите на Алеко Константинов (Щастливеца): „Ако не успея да изпълня големия си блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на Стара планина……и вярвам, че това ще бъде твърде забавно и полезно скитане…“.

Един от най-приятните начини да се насладим на природата е като караме колело. Също така това е прекрасен начин за тонизиране на краката, за увеличаване на енергията, за намаляване на стреса и за изгаряне на излишните мазнини.

Ако карането на колело ви доставя удоволствие, бихте могли да го съчетаете с почивката. Намерете си хотел или къща в планината, които предлагат велосипеди и не забравяйте старата мъдрост, че „Няма лошо време, има само лоша екипировка за влажно време“. Като практикувате каране на колело, демонстрирате и отговорно поведение към околната среда оставяте нулев въглероден отпечатък върху природата, а това е едно от условията за практикуване на еко-туризъм. Въпреки, че в България маркираните официални маршрути са рядкост, има изобилие от живописни междуселски пътища, по които ще се насладите на природни гледки и ще се надишате с чист въздух.

По- висш пилотаж е излетния многодневен велотуризъм. Най-популярните дестинации за велосипеден туризъм са:

Родопите – маршрута от Велинград през Сърница, язовирите Доспат, Широка поляна, Беглика и Батак. Местностите са по-гористи и диви – истинска наслада за любителите на дивата природа.

В източните Родопи – от северната страна на язовир Студен кладенец е Перперикон, а от южната е Дяволския каньон. Потърсете скалата Кован кая и внушителната арка на скалата в Орешари.

Пътят между Хисаря и Панагюрище ще ви предложи среща с тракийски храмове и гробници, много възрожденски дух, както и възможности за спа-релаксация след сериозната тренировка.

Ако сте на почивка в Предбалкана на север от билото на Стара планина, съществуват не малко възможности за велотуризъм. Използвайте пътуването с колело между Тетевен и Троян за да се насладите на красиви гледки към билото на планината и да стигнете до Троянския манастир (тук се намира Чудотворната икона на Пресвета Богородица). Продължавайки към Априлци, не пропускайте се отбиете до с. Гумощник(селото с най-широк хоризонт) и да посетите Църквата „Свети Николай Летни“ обявена за паметник на културата, чиито Иконостас е истински шедьовър на българското резбарско изкуство.

Leave a Reply

Your email address will not be published.