Необходими продукти:
1 пасищно пиле с шията и воденичката, но без черен дроб, разрязани на четири
1 кг моркови
2 големи глави лук, разрязани на две
5 едри стръка целина с листата, разрязани на половина
2 едри глави пъщърнак
1 малък сладък картоф, срязан на две
2 връзки копър, нарязан едро
½ връзка къдрав магданоз
3 скилидки чесън
Едра сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязаното на парчета пиле се слага в голяма тенджера и се залива с вода, колкото да го покрие. След като заври, огънят се намалява, така че да да къкри и да се отнема от пяната. Добавят се останалите продукти и се добавя вода, колкото да стигне до две-трети от височината на зеленчуците в тенджерата.
Покрийте и оставете да къкри, докато се сготви пилешкото около час и половина.
Извадете от тенджерата пилешкото и около половината моркови и ги нарежете на късчета.
Пасирайте на ситно супата в друг съд, като натискате зеленчуците, за да им излезе ароматът.
Когато дойде време да я поднесете, отнемете най-горния слой тлъстина и я изхвърлете. Добавете късчета месо
Съветите за вкусни супи:Ето няколко правила за вкусни супи: 1. Запържването на месото преди добавяне на течността подсилва вкуса и цвета на супата. 2. Гответе на тих огън и отстранявайте пяната и мазнината, която се отделя при готвенето – така ще добиете плътност и по-добър вкус. 3. Относно пресните подправки: за наситен и силен вкус добавяйте подправките на ранен етап на готвенето, а за свеж и остър привкус ги слагайте накрая. За нежен вкус пускайте цели стръкчета, а за по-интензивен аромат-накълцани. Деликатните подправки като магданоз и босилек губят от аромата си при топлинна обработка, така, че поръсвайте с тях при сервиране. 4. Ако използвате сухи подправки, първо може да ги запечете на тиган за да възродите аромата им. Ако ги запичате слагайте ги накрая в супата 5. Финалните щрихи – класически начин за сгъстяване на супите е Бьор мание (букв. „обработено масло“)- смесват се равни количества масло и брашно на гъста каша. Тя се добавя на малки бучки към врящата супа с разбъркване до пълното абсорбиране. Супата се оставя да ври 3 минути. За улеснение имайте предвид, че 30 г масло и пшеничено брашно са достатъчни да сгъстят 600 мл течност 6. Други сгъстители са : кореноплодните зеленчуци – направете на пюре една част от супата и я добавете към цялата супа за да сгъстите. Експериментирайте и се наслаждавайте!
Leave a Reply