Този, който приготвя храната за семейството, държи в ръцете си здравето и по този начин щастието на всички членове на семейството – Пол Брег
Важен принцип за здравословно хранене е правилното комбиниране на храни. Особено комбинирането на месо и зеленчуци.
Храните се делят на две големи групи – алкало и киселинообразуващи. Има и третата група – неутрални.
Характерното за неутралните и за алкалните храни е, че колкото повече ги подлагаме на термична обработка, толкова по-киселинообразуващи стават те.
Хубаво е да сме запознати кои храни са алкални и кои киселинообразуващи, но това далеч не е еднозначно. АЛКАЛООБРАЗУВАЩИ са всички сурови плодове и зеленчуци, всички салати, от ядките – бадемите, кестените и лешниците, от зърнените – просото.
НЕУТРАЛНИ са суровото прясно мляко, сметаната, кравето масло, олиото, зехтина, сусамово, соево, орехово, ленено и др видове масла.
КИСЕЛИНООБРАЗУВАЩИ са месо и месни продукти, риба, яйца, всички зърнени храни, без просото, захар и захарни изделия, бобовите култури, фъстъци и кашу.
Еднозначна дефиниция за определението здравословна храна на този етап от развитието на човечеството е невъзможно да се даде.
Добре е да помни, че средата в организма е леко, а не много алкална. Прекаляването също е отклонение от естествените норми за здравия организъм. Затова киселинните храни също имат свое значение. Просто алкалните трябва леко да преобладават. Организмът ни все пак има свойството да се самоизчиства и да изхвърля излишната киселина, стига да не прекаляваме. Затова нашият съвет е винаги комбинирайте месото с големи порции зеленолистни зеленчуци или зеленчуци несъдържащи скорбяла зеленчуци, или просто използвайте лимон.
Основен регулатор на алкално-киселия баланс са незаменимите алкални минерали и микроелементи. Организмът се нуждае от пълната гама, за да регулира баланса на Ph на кръвта и тъканите. Важно да знаем основните правила при комбинирането на храните. Целта е храната да преминава правилно през метаболитния ни механизъм. Объркаме ли го започват процеси на гниене и ферментация, които задръстват организма ни с подкиселяващи отрови и осигуравот оптимални условия за живот на различни патогени. Кои са добрите комбинации за здравословно хранене:
- МЕСО (протеини+мазнини) + зеленолистни зеленчуци + несъдържащи скорбяла зеленчуци + лимон
- ЗЕЛЕНЧУЦИ, съдържащи скорбяла комбинираме с несъдържащи скорбяла зеленчуци
- ПЛОДОВЕ кисели + средно кисели плодове
- ДИНЯ, пъпеш и прясно изцедени сокове консумирайте самостоятелно.
Ето и пример за неподходяща комбинация:
Месо (Протеини)+скорбяла
ПЛОДОВЕ + зеленчуци
Важен момент е да даваме необходимото време на определена храна да се метаболизира и да освободи място в стомаха на следващата порция. Когато комбинираме храни с различно време за храносмилане, по-бързо усвояемата храна се задържа в стомаха, изчаквайки по-бавно метаболизираната да се разгради.
Например ако ядем плодове с протеини/месо/, по-бързо разграждащите се плодове ферментират и се разпадат до въглероден диоксид, оцетна, млечна киселина, алкохол и вода, а всички тези вещества без водата са отровни за тялото субстанции. Следователно дори с приемането на здравословна храна, жива храна може да си причиним противоположно явление при неправилна комбинация.
Но и това не е всичко. Здравословния, алкализиращ ефект от правилното комбиниране на храните може да бъде възпрепятстван от преяждане, от разреждане на ензимната среда в организма, чрез пиене на повече от няколко глътки течност по време на хранене, от ядене под стрес, от бързото ядене и от недостатъчното дъвчене.
Ако консумираме достатъчно ЧИСТИ и естествени органични продукти, може да сме сигурни, че получаваме достатъчно от необходимите ни хранителни вещества, при това в добре балансирано съотношение.
Ако прибавим към това и доза щастие, за да неутрализира стреса, ще сме свежи като лимончета.
Когато сме под постоянен стрес, организмът включва резервни механизми и не усвоява веществата докрай. Започва да отделя хормонът на стреса-кортизол и подкиселява средата вътре в нас.
Leave a Reply