Защо децата консумират вредни храни?

Защо децата консумират храни, за които знаят, че са вредни или как модерният начин на живот и лъскавите реклами може да ни костват много.

Фактите.

Храната, която се предлага в училищните закусвални и около училищата е меко казано шокираща – хрупкави пържени картофки, хамбургери с полуфабрикати, бързи закуски , море от примамливо опаковани сладки изкушения. Не сте виждали в училищата автомат за продажба на плодове и зеленчуци, или машина за приготвяне на фрешове. Защо се учудваме тогава, че децата са пристрастени към другия вид храна, която всички определяме като нездравословна, и отказват да консумират домашно приготвени ястия, плодове и зеленчуци. Децата ядат това, към което са приучени или към което са пристрастени. Дори те знаят, че е вредно, но казват, че им вкусно.

Все още липсата на време е оправдание за родителите да „спретнат“ бърза вечеря от близкото заведение за бързо хранене или за награда детето да получи пица или дюнер от полуфабрикати, или още по-добре хубаво подсладена газирана напитка, или пакетиран кроасан, чипс, вафла.

А готвенето в къщи може да бъде лесно и забавно. Не малко популярни тв готвачи започват кампании, чиято цел е да накарат цяло едно поколение да си върне интереса към готвенето.

Статистиката.

Дори и да не намирате приготвянето на домашна храна за забавно и лсно, дошло е време да осъзнаете, че промяната в хранителните навици не е пожелателна, а е наложителна, защото статистиката е категорична: 22% от децата между 10-14 години консумират ежедневно пържени картофи и чипс, 40 % консумират всеки ден тестени закуски, съдържащи освен бяло брашно и значително количество мазнини, 20% от децата пият по 2-3 подсладени безалкохолни напитки със захар, а 30% – веднъж дневно, едва 40% консумират плодове и зеленчуци ежедневно, а препоръката е ежедневна консумация на плодове и зеленчуци, по възможност при всяко хранене. (изследването е реализирано от НЦОЗА и екипа на педиаъра доц. Мая Константинова).

България е на 5 място в Европа по затлъстяване. 60 % от хората над 18 години са с наднормено тегло , 20 % от тях са затлъстели. Сред учениците 30,6 % са с наднормено тегло, като 17% от тях са със свръхтегло, а 17,7 % са затлъстели. Като илюстрация за темпа, с който настигаме страните от западна Европа е фактът, че през 2008 г затлъстелите деца са били 13 % , а през 2011 г , когато е правено това проучване – са 17,7 %

Заразителният пример на популярните личности

Топ готвачът Джейми Оливър (автор на много кампании свързани със здравословното хранене), цитира в една своя презентация следните стряскащи данни: «…… през следващите 18 минути, докато ние тук си говорим, ще умрат 4 души от заболявания, които са причинени от лошото хранене. А още по-ужасно е, че всички ние сме обрекли децата си да умират по-рано от своите родители заради хранителната среда която сме им създали. Прекарваме живота си в параноя от смърт причинена от катастрофи, насилие, но всъщност най-големия убиец са болестите свързани с начина на хранене. Затлъстяването струва 10 % от всички пари за здравеопазване. Преди 30 години голяма част от храната е била местна и прясна, сега е главно преработена и пълна с добавки, които да увеличават трайността и да правят възможно транспортирането им от една точка на света до друга „ . Според него всяко едно дете като излезе от училище трябва да може да готви поне 10 жизнено важни рецепти за готвене, така, че като стане студент, млад родител да има базата за да се храни здравословно. Готвенето трябва да се преподава като философия. Желанието на Джейми Оливър е да има силно и трайно движение, което да обучи всяко дете относно храните, да вдъхнови хората да готвят здравословно и да се борят със затлъстяването.

 

Как да променим ситуацията

Следващите публикации ще имат точно това за цел : да вдъхновяват хората да готвят, да търсят чисти продукти, да мислят за връзката между храната и здравето, да се борят с вредни навици и пристрастявания. Защото животът е по-хубав, ако човек е здрав и изпълнен с енергия.

Приемаме това като мисия.

Екипът на Фондация „Център за социални и икономически инициативи“

Leave a Reply

Your email address will not be published.