Храните които могат да лекуват

Още от древността се знае, че много хранителни продукти имат профилактично и лечбно действие върху организма, заради факта, че те са един пакет от химически съединения, които имат многостранно и благоприятно въздействие върху човешкото тяло. Разбира се, ако сравняваме лечебния ефект на храните с този на лекарствата, ще установим, че първите действат много по-бавно и са с по-скрит ефект, понякога трудно доловим в сравнение с лекарствата. Но вече има и много лекари, според които няма никакво съмнение, че някои хранителни продукти съдържат съставки, подобни на тези на лекарствата.

За много учени-лекари няма съмнение, че правилния избор на храната, която консумират хората, е главния фактор, от който зависи физическото състояние, а оттам и тяхното дълголетие. Как ще изглежда един човек, зависи главно от това с какво и как се храни. Лечението с храни не изисква допълнителни средства. Ако се вгледаме в списъка с полезните храни, ще видим, че те са били традиционни за нашите бащи, деди и прадеди – фасул, леща, лук, чесън, зеле, домати, пипер, плодове, грозде и т.н.

Зеленчуците са едни от най-здравословните храни, защото:

А. Намаляват риска от рак. При японците, които консумират много зеленчуци и морска храна ракът на дебелото черво, на гърдата и матката са почти непознати.

Б. Спомагат за поддържане на нормално телесно тегло, тъй като са ниско калорични. Те увеличават перисталтиката на червата, поради което предпазват от заболявания стомашно-чревния тракт.

В. Изследванията показват, че най-висока смъртност се наблюдава в страни, където се консимарат малко плодове и зеленчуци и много животински мазнини.

МОРКОВЪТ- най-ценният плод на природата.

От векове той е бил използван като антисептично слабително, а също за лекуване на глисти, като мехлем против язвички по кожата и против възпаление на кожата. През последните 10 години показват, че той спомага за намаляване количеството на холестерина в кръвта – установено е че пектина на морковите е много силно средства за намаляване на холестерина. На молекулярно ниво учените са открили, че целулозата на морковите действа като някои холестиринно понижаващи лекарства. Консумирането само на 2 моркова на ден е достатъчно да намали от 10 да 20% съдържанието на холестирина в кръвта.

А най новите изследвания сочат, че моркова успешно забавят и стареенето. Това се дължи на факта, че той е отличен оксидант, което значи, че сразява свободните радикали в молекулите, които разрушават клетките.

ЗЕЛЕ

В него има почти всички видове витамини, даже и малко по-неизвестни, който спомагат за по-бързата епителизация на слезестата обвивка на стомаха и по такъв начин възпрепятства развитието на язва на стомаха.

  • тартиоровата киселина, коята се съдържа в зелето, възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини и по такъв начин предпазва организма от затлъстяване.
  • Към това семейство се отнася и брюкселското зеле. То не е много познато у нас, но този вид зеле се смята за един от най-вкусните и най-важни зеленчуци. В него можем да намерим цял спектър от от витамини, лесно усвоими белтъчини, ферменти и т.н. Богата е на желязо и съдържа 3 пъти повече витамин С от обикновеното главесто зеле. Осабено е полезно неговото действие, когато се консумира с моркови и други видове зеле.

ДОМАТИ

Те са естествен резервоар на витамин С и провитамин А. По съдържание на вит С те не отстъпват на лимоните, така и на кайсиите. Количеството на желязо в доматите е по-високо от това в пилешкото месо, рибата и млякото, затова са особено полезни за хора страдащи от малокръвие. Доматения сок има благоприятно действие върху хора с високо кръвно налягане, при хора с изтощена нервна система, предпазват кръвоносните съдове от запушване.

ПИПЕР

Най-ценното качество на пипера са витамините. По съдържание на вит С някои сортове превъзхождат червената боровинка. Една от особеностите на пипера е тази, че вит С се запазва дори при консервирането му.

Друга негово предимство е съотношението между вит С и вит Р в пропорции, в следствие на което те действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове.

САЛАТИ

В много страни салатите са наричани още “касичка за витамини”, тъй като съдържат почти целия спектър от витамини. Най-голямо е обаче съдържанието на витамин В комплекс /девет вида/ дават отлично деуритично действие. В пресния сок на салатите има значително количество лимонена киселина, което действа успокояващо на централната нервна система.

ПЛОД

Плодовете по нищо не отстъпват на зеленчуците като храни и лекарства за човешкия организъм. Популярността на различните видове плодове като лечебни храни се дължи на високата ими биологична стойност. Въглехидратите в тях са предимно от групата на простите захари – глюкоза и фруктоза. Като зеленчуците и те са резервоар на витамини, минерални соли и др.

ЯБЪЛКАТА – най–ценното качество на ябълките е пектинът, който се свързва с холестерина в стомаха и така става изхвърлянето му от организма. Ябълковия пектин поема в себе си токсините от храните, натрупани в стомаха. Той е в състояние да изнесе от организма дори олово, живак и кобалт.

Ябълките са много полезни и при анемия заради високо съдържание на желязо и фолиева киселини.

КАЙСИЯТА е лидер на групата ценни пладаве. Хранителното и лечебната и стойност се дължи на високото съдържание плодова захар, главно захароза, която е 20-25%. Количеството на калия и желязото са много високи, също на витамини А,В,РР и С. Много са полезни и кайсиевите ядки, тъй като са богати на аминокиселини.

ЯГОДИТЕ са богат източник на витамин С и то в ранна пролет. Те са отлична храна за деца и бременни тъй като спомагат за добрия разстеж и развитие на костната система.

ДИНЯТА И ПЪПЕШИТЕ съдържат вного калий и спомагат за понижаване на кръвното налягане, предпазват от тромбоза, сърдечен инфаркт и понижават холестерола.

ГРОЗДЕТО

Ако хвърлим поглед към неговия химичен състав ще разберем защо този плод също се нарежда в групата на ценните храни. Гроздето е отлична храна за бременни, кърмачки и за деца, заради високото съдържание на гликоза, то е отличен източник на енергия. В 1 кг се съдржат около 700 калории. То е отлична храна и за хора над 60 години , защото застаряващия организъм се нуждае от по-големи количества минерални соли, гроздова захар, витамини и ензими. Гроздовата захар се явява физиологичен стимулатор на сърцето, затова гроздето е известно като лечител при сърдечни заболявания.

ВАРИВА

ФАСУЛЪТ, ЛЕЩАТА И ГРАХЪТ са една от причината за дълголетието на нашите деди и пардеди, поради факта, че тези варива са им били основна храна. В тях има високо съдържание на белтъчини, мазнини и целулоза. Последната изпълнява ролята на метла в храносмилателната система и по такъв начин предпазва от развитие на рак на стомаха, на дебелото черво и на дванадесетопръстника.

Фасулът намалява количеството на холесетерина в кръвта, а по високото съдържание на белтъчини – около 31% превъзхожда някои видове меса и по-ценното е че организмът успява да усвои около 70 % от тези белтъчини.

На граха в много страни се гледа като на поливитаминни таблетки, поради високото съдържание на витамини и ценни минерални соли. Грахът е ценен и с високото съдържание на белтъчини – количеството им в 1 кг е равно на това в 1 кг говеждо месо. Друго ценно качество е, че той може да бъде консервиран и да се съхранява с години без да загуби хранителните си качества.

Leave a Reply

Your email address will not be published.