Диети и Хранителни режими

Диети и Хранителни режими

Диети и Хранителни режими

Диетите и най-вече начина по който се храним са едни от най-основните компоненти за това да се чувстваме и да изглеждаме добре. В Healthy Living сме събрали интересни предложения на популярни диети и хранителни режими които бихте могли да приложите в ежедневието си. Важно е да се знае, че когато диетите се спазват само за определен период от време, а след това се завърнем към стари навици и нездравословна храна, то и резултатите от диетата са краткотрайни. За това е важно човек да изгражда устойчив начин на живот който го прави по-независим от определена диета. Когато диетата се превърне в хранителен режим към който се придържате тогава резултатите от този начин на хранене и живот остават дълготрайно, а вие доволни от резултатите с които живеете всеки ден. Спорта е изключително важен компонент от здравословния начин на живот. Изследвания доказват че 20% спорт могат да намалят значително риска от редица заболявания както и да подобрят тонуса и хормоните които спомагат човек да се чувства щастлив. Healthy Living предлага редица здравословни рецепти и тренировки като тези по пилатес, които да спомогнат за вашия по-пълноценен начин на живот. По-долу предлагаме на 8 популярни диети и хранителни режими които са доказани през годините. Преди да стартирате които и да е от долу описаните хранителни режими и диети е важно да се консултирате с вашия лекар или с професионален диетолог, който може да прецени дали дадена диета или хранителен режим са подходящи за вашето здравословно състояние.

8 Популярни Диети и Хранителни режими

1. Диета на Атникс

Диетата на Аткинс или хранителният подход на Аткинс се фокусира върху контролирането на нивата на инсулин в организма чрез диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Ако хората консумират големи количества рафинирани въглехидрати, нивата на инсулина се повишават и намаляват бързо. Повишаването на нивата на инсулин кара тялото да съхранява енергия от консумираната храна, което прави по-малко вероятно тялото да използва складираните мазнини като източник на енергия.

Следователно хората на диета Аткинс избягват въглехидратите, но могат да ядат толкова протеини и мазнини, колкото им харесва.

Макар и популярна от известно време, диетата на Аткинс идва с определени рискове. Хората, които обмислят диетата на Аткинс, трябва да говорят с лекаря си и да обмислят дали тя е подходяща за тях.

Научи повече за Диетата на Аткинс.

2. Зонова диета

Зоновата диета на има за цел хранителен баланс от 40 процента въглехидрати, 30 процента мазнини и 30 процента протеини във всяко хранене. Фокусът е също така върху контролирането на нивата на инсулин, което може да доведе до по -успешна загуба на тегло и контрол на телесното тегло от други подходи.

Зоновата диета насърчава консумацията на висококачествени въглехидрати-нерафинирани въглехидрати и мазнини, като зехтин, авокадо и ядки.

3. Кето диета

Кето диета или кетогенна диета се използва от десетилетия като лечение на епилепсия и като в момента ефекта и също се изследва при други лечения. Диетата включва намаляване на приема на въглехидрати и увеличаване на приема на мазнини. Звучи противно на здравия разум, но позволява на тялото да изгаря мазнините като гориво, а не като въглехидрати.

Здравословните мазнини, като тези в авокадо, кокосови орехи, бразилски орехи, семена, мазна риба и зехтин, се добавят обилно към диетата, за да се поддържа общ акцент върху мазнините.

Диетата причинява разграждането на мастните депа за гориво и създава вещества, наречени кетони, чрез процес, наречен кетоза. Тази диета обаче има рискове, включително кетоацидоза за хора с диабет тип 1, и може да доведе до диабетна кома и смърт. Въпреки че повечето проучвания са на 2 години или по-малко, има някои обещаващи изследвания във връзка с управлението на диабета, метаболитното здраве, загубата на тегло и промяната на телесно тегло.

Ето още информация за кето диетата и това което трябва да знаете за нея.

4. Вегетарианска диета

Има различни видове вегетариански диети: лакто-вегетариански, плодови, вегетарианци, лакто-ово вегетариански, диета с жива храна вегетарианска, ово-вегетарианска, песко-вегетарианска и полувегетарианска.

По-голямата част от вегетарианците са лакто-ово вегетарианци, с други думи, те не ядат храни от животински произход, с изключение на яйца, млечни продукти и мед.

Проучванията през последните няколко години показват, че вегетарианците имат по-ниско телесно тегло, страдат по-малко от заболявания и обикновено имат по-голяма продължителност на живота от хората, които ядат месо.

Научи още за вегетарианската диета и нейните ползи тук.

5. Веганска диета

Веганството е по-скоро начин на живот и философия, отколкото диета. Веган не яде нищо от животински произход, включително яйца, млечни продукти и мед. Веганите обикновено не приемат веганството само по здравословни причини, но и по екологични, етични и състрадателни причини.

Веганите вярват, че съвременните интензивни методи на земеделие са вредни за околната среда и са неустойчиви в дългосрочен план. Ако всички ядат растителна храна, околната среда ще бъде от полза, животните ще страдат по-малко, ще се произвежда повече храна и хората като цяло ще се радват на по-добро физическо и психическо здраве, казват веганите.

Научи какво е нужно за да спазваш веган диета.

6. Диета на South Beach

Диетата на South Beach е започната от кардиологa д -р Агатстон и диетологa Мари Алмон. Той се фокусира върху контрола на нивата на инсулин и ползите от нерафинираните бавни въглехидрати спрямо бързите въглехидрати. През 90-те години д-р Агатстън е разработил диетата на South Beach, защото е разочарован от нискомаслената диета с високо съдържание на въглехидрати, подкрепена от Американската сърдечна асоциация. Той вярва, че режимите с ниско съдържание на мазнини не са ефективни в дългосрочен план.

7. Диета със сурова храна

Диетата със сурова храна или суровоядството включва консумация на храни и напитки, които не са преработени, са изцяло на растителна основа и в идеалния случай са органични.

Суровоядците смятат, че поне три четвърти от приема на храна на човек трябва да се състои от сурова храна. Значителен брой суровоядци също са вегани и не ядат и не пият нищо от животински произход.

Има четири основни типа суровоядци: сурови вегетарианци, сурови вегани, сурови всеядни и сурови месоядни.

Разбери какво е суровоядство и какви са ползите и рисковете от него тук.

8. Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е южноевропейска и по-конкретно се фокусира върху хранителните навици на хората от Крит, Гърция и Южна Италия. Днес Испания, Южна Франция и Португалия също са включени, въпреки че Португалия не докосва Средиземно море.

Акцентът е върху много растителни храни, пресни плодове като десерт, боб, ядки, пълнозърнести храни, семена, зехтин като основен източник на хранителни мазнини. Сиренето и киселото мляко са основните млечни храни. Диетата включва също умерени количества риба и домашни птици, до около четири яйца седмично, малки количества червено месо и ниско до умерено количество вино.

До една трета от средиземноморската диета се състои от мазнини, като наситените мазнини не надвишават 8 процента от приема на калории. Средиземноморската диета е най-широко изследваната диета до момента, с надеждни изследвания, подкрепящи нейното използване за подобряване на качеството на живот на човек и намаляване на риска от заболяване.

Още за скритите тайни на средиземноморската диета може да научите тук.